Industriële Lampen

Hieronder staan alle industriële lampen bij elkaar verzameld op 1 plek. Dus industriële wandlampen, hanglampen, bureaulampen en plafondlampen. Tekst gaat onder de lampen verder.

Sorteer op:

Pagina

Industrieel
Oké, oké, Industrieel is niet de "officiële" naam. Wel een benaming die goed de lading dekt en makkelijk te begrijpen is. 

Functionalisme of Nieuwe Zakelijkheid is de officiële benaming. In de architectuur wordt deze stroming ook nog wel eens "de Moderne Beweging", "Internationale Stijl", of "het Nieuwe Bouwen" genoemd.

Nieuwe Zakelijkheid, ook wel Neue Sachlichkeit (1918 – 1933)
De Nieuwe Zakelijkheid was een stilistische reactie op het expressionisme. Uitgangspunt van deze stroming is dat de constructie en het uiterlijk van een voorwerp bepaald moet worden door de functie ervan, "forms follows function". Schoonheid is hierbij geen doel op zich,  toch werd hier door veel ontwerpers wel degelijk aandacht aan besteed. 

Kenmerkend voor deze stijl zijn dus, strakke, zakelijke en functionele ontwerpen met een voorkeur voor eenvoud. Geen stukje versiering zonder dat het ook een praktische functie had.

Deze stroming vond haar oorsprong in de jaren '20 in en rondom het Bauhaus in Duitsland, een opleidingsinstituut voor beeldend kunstenaars en architecten. 

Er werden, voor die tijd, moderne materialen gebruikt, zoals beton, glas, (giet)ijzer en staal. De stroming is van grote betekenis geweest voor allerlei zaken die tegenwoordig zeer alledaags zijn. Denk hierbij aan stalen meubels, roestvrijstalen bestek en hoogbouw met veel glaswerk aan de buitenkant. 

De lampen die wij in deze categorie plaatsen zijn vaak ook in fabrieken, kantoren en bedrijven gebruikt. Veelal gemaakt van metaal (stevig en functioneel). Qua kleur is voor deze lampen vaak wit, grijs en/of zwart gebruikt. Eenvoudige, strakke, bijna minimalistische lampen. 

Wat grote namen (nee, lang niet uitputtend...)
 Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius, Gerrit Rietveld, Johannes Duiker, Willem Hendrik Gispen
 
De Van Nellefabriek in Rotterdam (1925-1931) is één van de belangrijkste iconen van het Nieuwe Bouwen in Nederland. 

Het Duitse Paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona wordt gezien als een van de (wereldwijde) hoogtepunten binnen deze stroming. Dit gebouw is ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe.