Antieke & Vintage Hanglampen

Antieke en Vintage Hanglampen van ca. 1890 tot ca. 1970 ✓ Unieke Collectie met Duidelijke Foto's ✓ Snelle en Zorgvuldige Verzending ✓ Kom Rustig even Rondkijken.

Sorteer op:

Pagina

Wij zijn gevestigd in Amsterdam en in Soest (daar staat ons magazijn) en verkopen hanglampen uit de jaren 1900 - 1970. Sfeerverlichting, brocante hanglampen, vintage hanglampen, of wel lampen met een verhaal, met historie.

Voordat wij een antieke of vintage hanglamp online te koop aanbieden, is de lamp helemaal door ons nagekeken en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen en/of nieuwe bedrading (natuurlijk wel in de stijl van de lamp). Eerder komt een hanglamp niet online te staan in de webshop.

We hebben oude (en antieke) hang lampen in diverse stijlen in onze webwinkel staan, zoals Art Deco lampen uit de jaren 1920 - 1940 bijvoorbeeld, tot lekker Vintage en Retro design uit ca. 1950 - 1970. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat er altijd een grote sortering lampen online staat.

Ca. 95% van onze klanten bestelt een hanglamp trouwens op basis van de foto's. Wij doen dan ook onze uiterste best onze collectie lampen zo waarheidsgetrouw mogelijk te presenteren. Wat je ziet, is ook echt wat je krijgt. En om dit nog meer kracht bij te zetten: een royale 21 dagen "recht van retour", niet goed geld terug, no questions asked!
Wil je een van onze antieke of vintage hanglampen desondanks toch liever eerst in het echt zien, voordat je tot aanschaf overgaat; bel of email ons voor een afspraak (020 - 789 33 55, [email protected]).


Waar op te letten bij het kopen van een antieke of vintage hanglamp?


1. De hoogte maat van de hanglamp (is deze aan te passen?)

Er zijn 4 mogelijkheden:
A. Hanglamp aan snoer. - Eenvoudig in hoogte aan te passen. 
B. Hang lamp aan ketting. - Ook eenvoudig in hoogte aan te passen, door schakels te verwijderen dan wel     bij te voegen. 
C. Lamp aan stang: - Iets minder eenvoudig, maar meestal wel een mouw aan te passen. 
D. Hanglamp met solide armatuur / armatuur uit één stuk. - Meestal niet in te korten. Verlengen kan            overigens vaak wel. 

2. Sfeerverlichting of Leeslamp?

Is de hanglamp bedoelt om bij te lezen / bij te werken, of juist meer als sfeerverlichting?
Moet het licht van de lamp naar beneden schijnen of omhoog?
Heb je veel licht nodig of is dat niet zo heel erg belangrijk?
Zomaar wat vragen, zodat je een beter beeld kunt krijgen van hetgeen je zoekt.

Veel licht nodig? Om bij te lezen of te werken:
een lamp met een open kap,
licht naar beneden gericht,
eventueel een hanglamp met meerdere lichtpunten/fittingen.

De gloeilamp. Soms zie je bij antieke hanglampen duidelijk de gloeilamp(en). Dit was in de jaren 1910-1930 een teken van rijkdom; dan kon je je elektrische stroom veroorloven namelijk. Bij dit soort lampen kan het de moeite waard zijn om mooie gloeilampen (tegenwoordig ook in led te verkrijgen) te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld zogenaamde kooldraad gloeilampen. Een andere mogelijkheid is de kopspiegel gloeilamp.

3. De Grootte van de Hanglamp

Dit is natuurlijk afhankelijk van de ruimte en tevens ook van de functie van de hanglamp in de betreffende ruimte. Hieronder een paar voorbeelden met wat vragen, zodat je kunt gaan nadenken.

Echt grote hanglampen hebben wel voldoende ruimte nodig om tot hun recht te komen, wat ook inhoudt dat je voldoende hoogte moet hebben.

Halverlichting:
Heb je wel of niet rekening te houden met een (voor)deur die open en dicht gaat? Heb je een royale hal en zoek je diverse identieke lampen op rij? Heb je een vrij hoge ruimte en kun je een wat grotere hallamp kwijt?

Hanglamp boven een eettafel:
Eén grote lamp of juist meerdere wat kleinere hanglampjes naast elkaar?
Tip: hou qua hoogte trouwens ruwweg 1.60 meter aan voor de onderkant van de lamp.

Keukenverlichting:
Hanglampen in de keuken, boven het aanrecht, kies je voor een aantal dezelfde wat kleinere hanglampjes of neem je glazen lampenkappen aan een snoer? Kan trouwens ook leuk zijn om een paar totaal verschillende lampjes naast elkaar op te hangen. Of heb je juist weinig hoogte / ruimte en liever verlichting die heel dicht tegen het plafond aan zit?

Hanglampen met stoffen kappen raden we trouwens af voor in een keuken.

4. Hanglamp en Styling - Inrichting

Onze ervaring is dat de juiste lamp veel extra kan brengen in een ruimte. Meestal wordt verlichting (terecht) als laatste deel van de inrichting gedaan, zodat je goed weet welk licht je op welke plaats nodig hebt.

Vaak wil je van je hanglamp een combinatie van:
stijlvol - persoonlijk - statement - fraai om naar te kijken, 
en tevens ook heel functioneel - als in goed (lees)licht of juist mooi en sfeervol licht.

Denk je over een hele grote hanglamp; zorg er van voor dat deze voldoende ruimte krijgt, zodat deze zo echt tot zijn recht kan komen.

Nog een laatste tip; slaapkamerverlichting: vaak wat meer indirect licht.

5 . Gebruikssporen van een lamp

Wanneer je een vintage hanglamp koopt, kijk dan goed naar de conditie van de lamp.
Sporen van gebruik zijn overigens vrij normaal bij oude lampen.
Twee belangrijke punten om naar te kijken:
1. Is het snoer nog in orde of moet het vervangen worden?
2. Is eventueel glaswerk nog gaaf (anders vaak lastig te restaureren)?


6. Onderhoud van een Hanglamp

Wat korte tips.

  1. de belangrijkste: stroom eraf! 
  2. wees voorzichtig, zeker met glas, vaak moeilijk te vervangen namelijk. Haal als dat (eenvoudig) kan de glazen kappen eraf. 
  3. neem er de tijd voor. Heb je haast, ga dan wat anders doen en ga er later weer mee verder.