Retro Lampen

De Achtergrond Om wat meer inzicht te krijgen in de ontwerpen (en ook lampen dus) uit de jaren 50 is het zinvol om te kijken naar wat er zich toen afspeelde in de maatschappij..... Tekst gaat onder de lampen verder.

Sorteren op:

Pagina

Showroom

Retro en Vintage Verlichting uit de jaren 50

De Achtergrond
Om wat meer inzicht te krijgen in de ontwerpen (en ook lampen dus) uit de jaren 50 is het zinvol om te kijken naar wat er zich toen afspeelde in de maatschappij. Na jaren van oorlog begon er weer een periode van voorspoed, gericht op wederopbouw. Er werden veel kinderen geboren (de zogenaamde Baby Boom). Er was een grote woningnood. De Koude Oorlog verdeelde de wereld. De gestage opmars van elektrische apparatuur, zoals de eerste televisies, draagbare radio's en platenspelers. Denk hierbij ook aan apparaten om het huishouden te verlichten; de wasmachine en de koelkast bijvoorbeeld. Het is ook de tijd van Elvis Presley, Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock en Audrey Hepburn. Terugkerende thema's in jaren 50 ontwerpen Door het grote gebrek aan woonruimte was ruimtebesparing van essentieel belang. Dus werd er functioneel meubilair ontworpen. Denk hierbij aan: inklapbaar, uitschuifbaar, in hoogte verstelbaar, stapelbaar. Qua stijl vaak sober, beetje Spartaans, met veelal gladde oppervlakten. Vaak werden lichte, heldere kleuren gebruikt. Dit geeft een meer ruimtelijk effect in de kleine woningen uit die tijd. Ook werd geëxperimenteerd met nieuwe, moderne vormen en nieuwe materialen. Vooral plastic werd veel gebruikt. Ook de stalen buis werd veel in meubilair toegepast. En natuurlijk niet te vergeten: formica en gelamineerde materialen. Jaja, de Formica tafel dus. Ook lampen uit deze periode voldoen dus aan deze kenmerken.


Retro en Vintage  Verlichting uit de jaren 60

De Achtergrond
De economie groeit - veel mensen hebben werk - dit zorgt voor een optimistische blik op de toekomst - En ook is er natuurlijk de hippie beweging. De woningnood blijft nog wel schrijnend. Koelkast, wasmachine, televisie en telefoon doen geleidelijk aan hun intrede in het huishouden. Vooral de intrede van de televisie veroorzaakt een complete verandering in het interieur van woningen. De eettafel met de lamp erboven is niet langer het centrale punt in huis. Het nieuwe centrum wordt het bankstel, gericht op het tv-toestel. Ook ontstaat er een meer speelse relatie met de huiselijke omgeving. Van alles was toegestaan qua design in de jaren 60; kleuren, ronde vormen en zeker ook humor. Het kon niet gek genoeg zijn eigenlijk. Terugkerende Thema's in jaren 60 ontwerpen · Felle, heldere kleuren · gebogen, gekromde lijnen · zachte vormen · gegolfd foam · latex · plastic bleef geliefd, omdat je hiermee makkelijk allerlei gekke, aparte vormen kan maken. Deze thema's zie je ook terug in design lampen uit de jaren 60.