Art Deco Lampen

In 1925 organiseerde een groep Franse kunstenaars in Parijs een wereldtentoonstelling onder de naam: “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”. Doel was de leidende positie van de Franse... lees onder verder.

Sorteren op:

Pagina

Showroom

Wat is de historie van Art Deco lampen?


In 1925 organiseerde een groep Franse kunstenaars in Parijs een wereldtentoonstelling onder de naam: “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”. Doel was de leidende positie van de Franse decoratieve kunst te tonen aan de wereld. Later, rond 1970 pas, is de naam "Art Deco" hiervan afgeleid door kunsthistoricus Bevis Hillier.

Art Deco was een populaire, internationale stijlbeweging vanaf ca 1920 tot ongeveer 1940. Ze had invloed op gebieden zoals architectuur, interieur ontwerp en industrieel ontwerp. En zeker ook op mode, schilderkunst, grafische kunst en de film. Veel consumentenproducten, zoals meubels, porselein, lampen, juwelen, horloges en ook auto's werden in deze stijl ontworpen.

Deze stijl werd destijds gezien als elegant, glamoureus (luxe), functioneel, en modern. De beweging was een eclectische mix van heel veel verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw (ondermeer kubisme, modernisme, futurisme en Art Nouveau). Deels is het ook te zien als een reactie op de ronde, organische vormen van de Art Nouveau.

Art Deco had verder geen filosofische of politieke insteek zoals veel andere stijlen dat wel hadden. Het was puur bedoeld om mooi te zijn, decoratief. Ook de USA kende een sterke Art Deco beweging. Het Empire State Building en het Chrysler Building in New York zijn twee bekende voorbeelden van gebouwen in deze stijl.Wat maakt Art Deco lampen zo uniek?


De mogelijkheid om te reizen en de opgravingen (denk Egypte, Toetanchamon, 1922) uit die tijd, beïnvloedden kunstenaars en ontwerpers. Ze integreerden elementen uit landen die ze bezochten in hun (kunst)werken. Denk hierbij ondermeer aan de "primitieve kunst" uit Afrika, het Oude Egypte en de bouwwerken van de Azteken.

Materialen die gebruikt werden: glas, aluminium, chroom, bakeliet, gepolijst steen, marmer, emaille, lakwerk, ingelegd houtwerk en ook exotische materialen zoals haaienhuid en zebrahuid en zijde.
Dit zijn natuurlijk niet alle materialen die gebruikt werden. Zolang je in de lijn denkt: luxe, functioneel en modern kom je een heel eind.

Vormen die gebruikt werden: strakke en rechte lijnen, geometrische vormen (trapvorm, trapeze, zig zag), zonnestralen, symmetrische patronen, herhaling, Aziatische invloeden (denk o.a. aan de toepassing van zijde en lakwerk), patronen uit het Midden Oosten.
Decoratieve elementen zoals dieren, boeketten en vrouwfiguren zijn altijd gestileerd en vrij hoekig weergegeven, vaak gecombineerd met geometrische patronen.


Art Deco Lampen ontwikkelingen


Naast de gloeilamp deed in de jaren dertig de tl-buis haar intrede. De rechte lijn van deze nieuwe vorm van verlichting paste goed binnen de Art Deco. Om deze reden vond de tl-buis in die tijd dan ook haar weg naar hangende en staande armaturen.


Waar vind je Art Deco in terug?


Art Deco gebouwen zijn echt over de hele wereld te vinden; we geven een paar voorbeelden: · Miami Beach (grootste collectie ter wereld) · Cuba, vooral in Havana (het Bacardi gebouw) · London, de metro · Indonesië, in Java en in Bandung · Nieuw Zeeland, in Napier · Mumbai in India · Brazilië; het Christus beeld in Rio de Janeiro ( het grootste art deco object ter wereld)