Muller Freres

Sorteren op:

Showroom
De Franse familie Muller komt oorspronkelijk uit het Elzas gebied. Zij hebben zich in 1870 in de buurt van Nancy te Luneville gevestigd.

In beginsel hebben 3 van de 9 broers: Henri, Desire en Eugene, zich aangesloten als glasbewerkers bij Emile Galle. In 1897 is Henri Muller weggegaan bij Galle en heeft zijn eigen atelier opgericht in de rue Sainte-Anne te Luneville, al snel sloten zijn overige broers, zijn zuster en zijn vader zich bij hem aan. Muller Freres was ontstaan. Emile Galle 'was not amused' op zijn zachtst gezegd, Muller Freres was een rechtstreekse concurrent en hadden bijna allemaal het vak in zijn atelier geleerd en verfijnd.

Het glas werd geblazen in de glasblazerij Hinzelin in het nabijgelegen Croismare, het door hen ontworpen ijzerwerk voor bijvoorbeeld verlichting werd vervaardigd bij Chapelle Metaalbewerking te Nancy. In 1910 opende de broers zelfs een 2e atelier in Luneville. Beide richtte zich op de glaskunst en worden gerekend tot de Art-Nouveau en de latere Art-Deco.

Er werd veel gebruik gemaakt van 'Cameo glas'. De veel gebruikte technieken: 'Pate de verre' en 'graveren'. De mooiste stukken werden met vuur gepolijst waardoor ze een mooie schittering kregen. In 1936 heeft Muller Freres zijn deuren moeten sluiten.