Door Lamplord | 15 september 2016

Plateel Goedewaagen, Tafellamp

Gouds Plateel

Royal Goedewaagen tafellamp
Verlichting met Geschiedenis!
Tafellamp van Plateel (beschilderd aardewerk) bakkerij Goedewaagen.
De basis voor het huidige Royal Goedewagen werd al in 1610 gelegd (Jacob Pietrsz), toen nog onder de naam 'De Star' Volksaardewerk fabriek te Gouda. Zoals de naam al aangeeft gericht op gebruiksvoorwerpen maar ook pijpen.
In 1853 koopt Pieter Goedewaagen De Star op. De pijpen afdeling wordt de grootste van Nederland en krijgt zelfs Europese bekendheid. In 1923 wordt ook 'De Distel' uit Amsterdam opgekocht. Op deze manier verzamelt Goedewaagen steeds meer vakmensen en brengt het verschillende technieken en uitingsvormen onder 1 dak.

Oorspronkelijk wordt veelal gebruik gemaakt van het 'Goudse Decor' als het om beschilderingen gaat.
- Bloemen afbeeldingen of daaraan gerelateerd
- Hard kleurgebruik, hoge contrasten
- Stevige lijn voering.

Er wordt gewerkt met glimmend en mat glazuur.
Na de oorlog is er verplicht veel gebruiksaardewerk gemaakt, er was tenslotte veel kapot. Vanaf 1952 kwamen er weer nieuwe ontwerpen op de markt. In 1960 komt Goedewaagen met zogenaamde Bon China producten. Daarmee was het de eerste niet Engelse fabriek die vrij hard porseleinachtig soort aardewerk produceerde.

Royal Goedewaagen bestaat nog steeds. De Tafellamp, waarschijnlijk is het een vaas die ooit omgebouwd is tot tafellamp. Het is sieraardewerk, van na 1940.

tafellamp plateel

Reageer ook!

Plaats reactie Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd