Voorraad: 1 stuk(s), uniek exemplaar
Artikelcode: 5-4861
Conditie van de lamp

Retro tafellamp, vertoont normale sporen van gebruik.

Lampenkap beweegbaar in onderstel.

Specificaties
Datering: 1970
Kleur: transparant, glimmend zilver
Materiaal: acryl, metaal
Fitting Soort: kleine fitting, E14
Lichtpunten: 1
Gebruik ledlamp: is mogelijk
Hoogte Staanlamp (cm): 23.0
Breedte/Diepte Staanlamp (cm): 10.6 / 12.0
Afmetingen Voet (cm): 10.6 x 12.0
 

Informatie

Retro tafellamp gebaseerd op model 540 van Gino Sarfatti. Ondanks dat bijna iedereen deze tafellamp toeschrijft aan ontwerper Gino Sarfatti is dat niet het geval. De lampen lijken heel erg veel op elkaar. Dit  model is geproduceerd in de jaren 70 door Insta GmbH (een Duitse fabrikant) en is wel degelijk gebaseerd op model 540 maar werd Sensorette genoemd.

Als we goed kijken zien we dan ook wel degelijk kleine verschillen tussen beide lampen. Bij model 540 bevinden zich van voor naar achter op de lampenkap ronde gaatjes. Bij deze lamp zien we ook gaatjes, maar deze zijn niet rond, eerder ovaal en bevinden zich rondom de opening van de lampenkap.

Er zijn vele varianten op deze tafellamp gemaakt. Je vindt ze in verschillende kleuren en afmetingen.
En je kunt ze zelfs tegen komen als vloer- en als hanglamp. 

Deze lamp is echter zoals eerder vermeld geproduceerd door Insta GmbH, naast deze versie waarbij de lamp aangaat met een schakelaar hebben ze ook een versie geproduceerd waarbij de lamp aangaat door de lampenkap aan te raken. Daarnaast zijn er verschillende variante in kleur en grote geproduceerd.

Insta GmbH is opgericht in 1970 door Berker en Gir + Jung. 

Gino Sarfatti, geboren in 1912 in Italië, Venetië. Studeerde aan de universiteit van Genua. Nadat hij met zijn studie stopte richten hij in 1935 zijn bedrijf Arteluce op. Als ontwerper ontwierp hij vele lampen waaronder tafellamp 540 uit de serie van 1968. Vele variaties gebaseerd op dit ontwerp werden geproduceerd door verschillende bedrijven.

In 1973 verkocht Gino Sarfatti zijn bedrijf Arteluce aan het Amerikaanse bedrijf Flos. Vandaag de dag produceert Flos nog steeds Gino's beroemde kroonluchter model 2097 uit 1957 met 30 of 50 lichtpunten.

Sarfatti stierf op 6 maart 1985 in Italië. Sommige bronnen zeggen ook wel dat in 1984 was.


Leuk detail: deze lamp is gebruikt voor filmopnames van de (nieuwe) misdaad/dramaserie "Anoniem" met regisseur Diederik van Rooijen (bekend van Penoza). De serie heeft een midcentury styling (jaren 50-60 look dus) en is een mix van Ozark en Penoza.


Showroom
Kom op bezoek om deze lamp te bekijken
Lamplord
Burg. Grothestraat 45
3761 CK Soest
020 - 789 33 55
routebeschrijving