Antieke en Oude Wandlampen

Welkom bij onze Antieke en Oude Wandlampen, allemaal uit de 19e en 20ste eeuw, van ca. 1900 tot ca. 1970. Waaronder dus ook piano en schilderij verlichting. Veel plezier met het bekijken van de uitgebreide collectie wandverlichting!

Sorteer op:

Pagina

Oude en Retro Wandlampen - Waar op te letten bij aanschaf?

Belangrijkste is natuurlijk of je de oude wandlamp mooi vindt om te zien, mooi om naar te kijken. Waarom koop je een oude wandlamp; of het nu een jaren 50 exemplaar is of een uit de Art Deco periode? Vermoedelijk omdat ze stijl, warmte, sfeer, een stukje geschiedenis brengen in je huis. Of omdat je echt iets unieks zoekt, wat je inrichting helemaal af maakt. En ja, natuurlijk ook omdat ze licht geven.

Wat voor licht zoek je?

Een aantal steekwoorden / vragen, zodat je daar je gedachten over kunt laten gaan: 
  • Wil je het licht naar boven hebben gericht, of juist naar beneden? 
  • Zoek je direct of juist meer indirect licht? 
  • Wil je erbij kunnen lezen of is het je voornamelijk te doen als sfeerverlichting? 
  • Wil je het licht kunnen richten? 
  • Moet de kap kunnen scharnieren of is dat niet van belang. 
  • En weet dat je sommige wandlampen zowel als uplight (omhoogschijnend) en als downlight (naar beneden schijnend) kunt gebruiken. 
  • Tot slot: streef je wellicht een bepaalde stijl, kleurstelling of vormgeving na?

Wandlamp en Bevestiging / Stroomvoorziening

En zijn ruwweg 2 manieren wat betreft het bevestigen van een wandlamp aan de muur.
Optie 1: Meest voorkomende situatie, gaatje in de muur boren, plug en haakje, lampje ophangen. Het snoer gaat naar stekkerdoos / stopcontact. Heel praktische vraag; waar zit je stopcontact en hoeveel snoer heb je dan nodig?
Optie 2: Rechstreeks aansluiten op een stroompunt (wand-contact-doos) in de muur. Het snoer "verdwijnt" in de muur. Kijk in dit geval goed naar de wandplaat (afmetingen en bevestiging) van de lamp.

Oude Wandlamp en Led-verlichting, kan dat?

Ja, dat is een prima combinatie. Led lampen zijn er in e14 (kleine) fitting en in e27 (grote) fiitting tegenwoordig, geen probleem. En het licht van led lampen wordt ook steeds sfeervoller.

Goed, dat waren zo wat praktische tips wat betreft oude en retro wandverlichting.
 

Wat doen wij nadat wij een oude wandlamp hebben ingekocht?

Stap 1: goed schoonmaken, dat is vaak wel echt nodig. Wassen en poetsen dus.
Stap 2: mechanisch en electrisch nalopen. En waar nodig repareren (snoer, fittingen etc.). Hierbij proberen we altijd een balans te vinden tussen het behouden van het oude en authentieke karakter van de wandlamp en goed functioneren in de huidige tijd.
Stap 3: Fotograferen en online plaatsen.

Enfin, plug-and-play, dat is wat wij zoveel mogelijk nastreven wanneer jij de lamp thuis ontvangt en uitpakt. Dat je de wandlamp zo kunt gaan gebruiken. Ook qua fotografie proberen we een zo eerlijk mogelijk beeld te geven van de lampen. En dat lijkt vrij goed te lukken, meer dan 95% van de wandlampen die we opsturen zijn naar wens.

Let wel, het blijven wel oude wandlampen, dus deze vertonen altijd sporen van gebruik.
Maar goed, dat is vaak ook de schoonheid ervan, hetgeen juist die bijzondere sfeer geeft.