Elio Martinelli

Geboren 1921 in Italie, in het dorpje Lucca. Overleden in 2004 aldaar op de respectabele leeftijd van 83. Martinelli was tot....Tekst gaat verder onder de lampen.

Sorteren op:

Geen producten gevonden...
Showroom

 


Martinelli, Elio
Geboren 1921 in Italie, in het dorpje Lucca. Overleden in 2004 aldaar op de respectabele leeftijd van 83.
Martinelli was tot de laatste dag actief in zijn bedrijf 'Martinelli Luce' nu geleid door zijn dochter Emiliana Martinelli en zijn kleinzoon, haar zoon, Marco Ghilarduce.

Martinelli stond bekend als 'Een onuitputtelijke creatieveling'.

Martinelli is gaan studeren aan de Academie van Schone Kunsten in Florence, afdeling Decorbouw. Na het behalen van zijn diploma is hij zijn vader gaan helpen die al werkzaam was op het terrein van verlichting. Eind '40 is Martinelli zijn eigen bedrijf gestart in het centrum van Lucca en hield zich vooral bezig met het ontwerpen en inrichten van interieurs voor winkels, hotels, restaurants en bars. Om een completer aanbod te creëren voor commerciële interieurs startte Martinelli ook met het ontwerp van verlichting. In 1950 gaf Martinelli zijn eerste catalogus uit voor 'Martinelli Luce'. 
In de jaren daarna richtte hij zich op een breder spectrum van de markt in verlichting en begon ook verlichting te ontwerpen voor huishoudelijk gebruik. De verlichting van Martinelli kenmerkt zich vooral door FunctionaliteitGeometrische Vormen en Geinspireerd op de Natuur. Martinelli was innovatief in zijn ontwerpen en gebruik van materialen.

Wereldwijd bekende verlichtingsarmaturen zijn bijvoorbeeld:
              
Serpente                                           Elmetto

Martinelli Luce maakt ook nu nog verlichtingsarmaturen voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik, binnen en buiten verlichting. In Nederland is bijvoorbeeld bij het Regionaal Archief Alkmaar ingericht door Dirk van Berkel gebruik gemaakt van de 'Circular Pole', ontworpen door zijn dochter Emilliana Martinelli.
 
Regionaal Archief Alkmaar

Ontwerpen van Martinelli Luce zijn opgenomen in musea als: Metropolitan Museum of art New York, Musee des Arts Decoratifs Montreal, Museum of Art Philidelphia.