Anglepoise Lampen

De eerste Angelpoise lamp 1227TM is ontwikkeld door George Carwardine met behulp van Herbert Terry and Sons. Carwardine was een technisch designer uit de automobiel branche.Tekst loopt verder onder de lampen.

Sorteren op:

Geen producten gevonden...
Showroom

Anglepoise dateert uit ongeveer 1930.

De eerste Angelpoise lamp 1227TM is ontwikkeld door George Carwardine met behulp van Herbert Terry and Sons. Carwardine was een technisch designer uit de automobiel branche. Carwardine was bezig met het ontwikkelen van een nieuw soort veer en al doende ontdekte hij dat de veer, bevestigd aan metalen buizen er voor zorgde dat slechts bij de lichtste aanraking van de buizen de positie van het geheel veranderde maar ook bleef staan zoals je het had gepositioneerd. Hier is hij op verder gegaan. Uiteindelijk heeft Carwardine zich tot de fabrikant van metalen veren Herbert Terry and Sons gericht en samen zijn ze verder gaan ontwikkelen.

De originele Angelpoise was ontwikkeld met 4 veren. De tafellamp was ontwikkeld voor huis tuin en keuken gebruik, maar bleek met zijn 4 veren een te ingewikkelde constructie voor gebruik thuis. 

1227TM Carwardine en Terry zijn toen opnieuw rond de tekentafel gaan zitten en hebben een tafellamp ontwikkeld met 3 veren. In 1935 was de eerste Anglepoise voor gebruik in de huiskamer een feit.

Een Anglepoise lamp stond volgens de reclame bekend om: 
- Efficiënt, de bundeling van licht en zijn beweegbaarheid kan zeer gericht worden ingezet.
- Praktisch in gebruik, je kunt hem overal neerzetten 
- Oersterk. 

Een latere anektdote bevestigd dit beeld: tijdens WOII er een speciale Anglepoise ontwikkeld die gebruikt werd in vliegtuigen tijdens bombardementen. In 1985 is er in het meer van Loch Ness een vliegtuig gevonden met daarin zo een Anglepoise, de lamp deed het nog! 

Ook in Nederland heeft de Anglepoise lamp navolging gekregen. De lamp stond in Nederland beter bekend onder 'Terry lamp'. Hala uit Zeist heeft een lamp onder deze naam in de jaren 50-60 in productie gebracht.