Wilhelm Wagenfeld

Wilhelm Wagenfeld was een Duits industrieel ontwerper uit de vorige eeuw. Hij wilde graag ontwerpen voor het grote publiek, grote oplages.....Tekst loopt door onder de lampen.

Sorteren op:

Showroom

Wilhelm Wagenfeld (1900-1990)

Wilhelm Wagenfeld was een Duits industrieel ontwerper uit de vorige eeuw. Hij wilde graag ontwerpen voor het grote publiek, grote oplages, lage prijzen, mooie gebruiksvoorwerpen. Hij richtte zich vooral op de ontwikkeling van moderne verlichting, maar ook op huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Hij wordt gerekend tot de Bauhaus.

Van 1923-1930 behoorde hij tot de Staatliches Bauhaus (schule) Weimar net als Christian Dell, ook verbonden aan de afdeling metaalbewerking waaraan Wagenfeld leiding gaf vanaf 1928. Hier ontwierp Wagenfeld in 1924 zijn bekende staande 'Bauhaus lamp', van glas of metaal. De lamp kan tot op de dag van vandaag als 'moderne' verlichting worden gezien.

Bauhaus lamp 1924

Vanaf 1930 ontwierp Wagenfeld voor verschillende fabrikanten. Voor Jena, bekent onder 'Jenaer glaswerk' ontwierp hij uit hitte bestendig glas vele soorten serviesstukken zoals een geheel theeservies en de nu nog aan te schaffen glazen 'Eierkoker'. Voor Rosenthal porselein heeft Wagenfeld ook servies ontworpen.

In 1945 wordt Wagenfeld art-director van de Verenigte Lausitzer Glaswerke (VLG). Hier heeft hij een geheel eigen glaswerk lijn neergezet, te herkennen aan een merkje in de vorm van een ruit of drie ruitjes naast elkaar, sommige noemen het ook wel diamant vormig. Deze lijn veroverde de Europese markt.

In 1950 wordt Wagenfeld partner bij Wurttembergische Metallwarenfabrik (WMF). Hij werkt hier in metaal, glas en zilver. Allemaal gericht op servies en bestek voor huis tuin en keuken gebruik als ook in het restaurant. Dit kan wel het hoogtepunt worden genoemd in Wagenfelds carriere.

De lampen hier bij ons getoond komen uit de tijd 1950-1960 en zijn door Wagenfeld ontworpen voor Peill & Putzler glasmakers in Duitsland.